lördag 21 april 2012

Kräft och Fiskfond

Igår fick vi hem ett lass med torsk och rödspätta, och där till ett rejält lass med havskräftor, ja då menar jag ett rejält lass. Efter att ha rensat all fisk blev det ju en hel del ben, huvud och fenor kvar, och man är inte en riktig kock om man inte tar till vara på det och kokar fond. Kräftorna avnjöts direkt som dom va, ah eller en del av dem iaf. Så idag blev det fondkok som hette duga! Att göra sin egen fond är nog det viktigaste med matlagning över huvud taget, det är både roligare, du vet vad du stoppar i dig och framförallt så blir det så oerhört mycket godare!

OBS! fyll inte flaskorna så mkt som på bilden om du ska frysa dem, dom sväller som is och kommer spricka. dessa två ska användas snart och får stå i kylen därav de kan vara så fulla.


Kräftfond

Ingredienser:
2 kg kräftskal
3 l vatten
2 dl vitt vin
1 morot
1 dl tomatpurè
3 vitlöksklyftor
2 gula lökar
50 g fänkål
cayennepeppar
paprikapulver
svart peppar

1. sätt ugnen på 200c. grillvärme. Kolla igenom kräftorna och ta bort översta delen på huvudet annars kan det bli beskt. Lägg ut kräftorna på en plåt, dela morot lök och fänkål i mindre bitar och släng på, finhacka vitlöken och sen på med tomatpurèn. Rosta mitt i ugnen ca 15 min tills det fått lite färg utan att bli tokbränt.

2. Häll över allt i en stor kastrull på med högasta värme och slå på vinet, låt det reducera ner till hälften och tillsätt vatten och kryddor. Låt koka ca 30 min. Skumma av hela tiden.

3.Sila av fonden och låt den puttra på medelvärme, ju längre den får puttra ju mer koncentrerad blir den. när du är nöjd är det bara att låta den svalna och hälla upp i petflaskor eller små burkar och stoppa i frysen, funkar utmärkt till soppa, såser eller grytor.


Fiskfond

Ingredienser:
3 kg fiskrens, ben fenor osv.
3,5 l vatten
4 dl vitt vin
2 st morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
½ purjolök
2 st lagerblad
5 vitpepparkorn
salt

1. Börja med att gå igenom allt fiskrens och spola det i kallt vatten. Rensa bort jälar om du använder huvudet. Skala och hacka ner alla grönsaker och löken grovt.

2. Fräs grönsakerna och löken i en stor kastrull med lite olja utan att det får färg. Tillsätt fisken och vinet, låt det reducera ner till hälften och tillsätt vattnet, salt, vitpepparkornen och lagerblad. låt det koka ca 30 min. Skumma av hela tiden.

3. Sila av och låt fonden koka ner ytterligare, och som sagt ju längre den får koka ju mer koncentrerad blir den. Låt svalna och häll upp i petflaskor eller små burkar och släng ner i frysen.

Tips, både när du kokar fiskfond och kräftfond är det viktigt att skalen och benen inte får koka med för länge då är risken att det blir beskt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar